• Fii alături de Echipa Țării

Feminin (Naționale)

Elena Subbotina: “Tuturor ne lipsește fotbalul”

07 mai 2020 de Ion Buga

 

Evoluția situației pandemice din ultimele luni a dat peste cap întreg calendarul fotbalistic mondial, inclusiv cel al selecționatelor. Recent, naționala de junioare U-17 ar fi trebuit să participe la un turneu de dezvoltare UEFA în Letonia, care însă, evident, a fost anulat. Într-un interviu exclusiv pentru fmf.md, Elena Subbotina, antrenoarea naționalei noastre, a recunoscut că în situația actuală va fi nevoie de un nou program de pregătire pentru meciurile oficiale din viitorul apropiat.

 

- Naționala WU-17 s-a convocat o singură dată în acest an. A fost un cantonament de selecție la care au participat 24 de jucătoare, născute în anii 2004-2005. Majoritatea fetelor le cunosc, căci anterior aproape toate dintre ele au trecut pe la echipa WU-15.

 

- Cum ții legătura cu ele în timpul carantinei și dacă au primit indicații de a efectua antrenamente individuale acasă?
- Atmosfera este prietenoasă în interiorul echipei. Avem un grup pe Facebook prin intermediul căruia comunicăm permanent, împărtășim informații despre sănătate și instruirea individuală. De asemenea, comunicăm și în alte rețele de socializare, dar și urmărim toate noutățile din lumea fotbalului. Bine că am reușit să vorbesc cu fiecare  despre mai multe aspecte în timpul cantonamentului.

 

- Ce spun fetele despre această situație? 
- Fetele se simt bine, sunt sănătoase. Jucătoarele accidentate au avut timp să se restabilească. Evident, psihologic, nimeni nu era pregătit pentru o astfel de situație. Toate fetele sunt supărate și înțeleg că timpul rămas ar putea să nu fie suficient pentru a se pregăti pentru calificări. De asemenea, toată lumea este îngrijorată în legătură cu campionatul național și procesul de antrenament în cluburi.

 

- Cum vor decurge pregătirile după carantină? Foarte probabil, va fi revizuit și planul de pregătire?
- Deocamdată, nu știm când ni se va permite să începem procesul de pregătire în selecționată. Din păcate, va trebui să începem totul de la zero. Nici fizic, nici tehnic, nici tactic, nici psihologic nu suntem pregătiți la moment, din cauza pauzei foarte mari pentru jucătoare. De asemenea, nu se cunoaște când și cum va fi reluat campionatul. Turneul de dezvoltare din Letonia și cantonamentele au fost anulate, iar pregătirea fetelor va depinde acum de noul plan a echipelor naționale.

 

 

- În acest sens, ați discutat deja cu antrenorii altor selecționate feminine?
- Da, suntem în legătură permanentă cu antrenorii echipelor naționale. Toată lumea așteaptă cu nerăbdare să ne revedem pe gazonul verde.


- Fotbalul este foarte afectat de această pandemie...

- Tuturor ne lipsește fotbalul și așteptăm cu nerăbdare permisiunea autorităților abilitate ca să începem din nou antrenamentele. La fel nu se știe dacă vor avea loc preliminariile Campionatului European WU-17, programate la toamnă în Irlanda de Nord. Sunt îngrijorată și de faptul că este necesară perfectarea vizelor de intrare în această țară. Anul acesta avem multe fete talentate. Va fi păcat să pierdem această generație și să nu li se ofere șansa să participe în turneul de calificare. Sper că fotbalistele vor aborda cât mai serios reluarea procesului de pregătire în cluburi și la echipa națională.

 

- Cu se ocupă în timpul carantinei cea mai bună antrenoare a anului 2019?

- Din cauza situației actuale, dedic mai mult timp pentru familie. Deoarece am un fiu, care este elev, nu am avut timp pentru plictiseală. Studiem online și ne jucăm jocuri educaționale cu întreaga familie.