• Fii alături de Echipa Țării

FIFA a aprobat modificări temporare la Regulamentul privind statutul și transferul jucătorilor

12 iun 2020 de Ion Buga

În scopul soluționării unor probleme care pot apărea în urma pandemiei COVID-19, Biroul Consiliului FIFA a aprobat câteva modificări temporare la Regulamentul FIFA privind statutul și transferul jucătorilor, la reglementările procedurale ale Comitetului pentru statutul jucătorilor și al organului de soluționare a litigiilor.

 

Noile modificări temporare au fost necesare pentru a evita orice îngrijorare cu privire la jucătorii rămași fără club, pentru a acorda prioritate cluburilor să își încheie sezonul (2019/20) cu lotul inițial de jucători, pentru a oferi flexibilitate asociațiilor naționale în planificarea corespunzătoare a calendarului competițional și pentru a oferi ajutor financiar părților implicate în litigii cu FIFA.

 

Aceste modificări intră în vigoare imediat:

- jucătorii vor putea fi legitimați la maximum trei cluburi pentru care sunt eligibili să joace în meciuri oficiale în același sezon;

- asociațiile naționale care au un calendar competițional pe doi ani pot începe prima perioadă de transferuri pentru sezonul 2020/21 înainte de finalizarea sezonului 2019/20, cu anumite condiții;

- pentru orice cerere depusă între 10 iunie 2020 și 31 decembrie 2020 (ambele inclusiv) nu va fi necesară plata unui avans și nu se vor dispune alte cheltuieli procedurale, iar pentru orice cerere depusă înainte de 10 iunie 2020, care nu a fost încă soluționată, valoarea maximă a costurilor procedurale este echivalentă cu orice avans al costurilor plătite.

Schimbările au avut la bază un proces de consultare activă care a dus la identificarea întrebărilor frecvente, precum și a mai multor probleme de reglementare și de drept. În acest sens, în perioada 8 aprilie - 7 mai 2020, administrația FIFA a desfășurat 13 seminare de lucru cu reprezentanți ai asociațiilor membre, confederațiilor, Asociației Europene a Cluburilor, FIFPRO și Forumului Ligilor Mondiale, care au implicat peste 350 de participanți din întreaga lume.

 

Toate modificările au fost publicate într-un singur document “COVID-19: Probleme de reglementare în fotbal”. Actul reprezintă un rezumat al negocierilor și al acordului dintre FIFA și părțile interesate, desfășurate între 15 mai și 5 iunie 2020. Acesta oferă claritate cu privire la cele mai relevante întrebări ridicate în timpul procesului de consultare și identifică noi soluții de reglementare ca urmare a pandemiei COVID-19.

Foto: essentiallysports.com