• Fii alături de Echipa Țării

Leonid OLEINICENCO a primit astăzi Ordinul ”Gloria Muncii”

11 sep 2020 de Sandu Grecu
GALERIE

În cadrul unei ceremonii oficiale, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, i-a înmânat astăzi înalta distincție de stat, Ordinul ”Gloria Muncii”, domnului Leonid Oleinicenco, președinte al Federației Moldovenești de Fotbal.  

 

Evenimentul s-a desfășurat la Președinția Republicii Moldova.  

 

Şeful statului le-a mulțumit celor prezenți pentru munca imensă și a apreciat înalt profesionalismul manifestat și dedicația profesională, dorindu-le succese, curaj şi stoicism în activitatea pe care o desfășoară zi de zi.  

 

”Acest Ordin aparține echipei FMF, care muncește zi de zi pentru realizarea obiectivelor propuse pentru dezvoltarea fotbalului moldovenesc. Este un Ordin acordat tuturor oamenilor de fotbal și celor pasionați de fotbal, tuturor celor care iubesc acest sport. Este o mare onoare și responsabilitate pentru mine să reprezint lumea fotbalului moldovenesc la ceremonia de înmânare a acestei distincții importante”,  

a declarat Leonid Oleinicenco pentru fmf.md

 

 

Decretul prin care președintele țării, Igor Dodon i-a conferit Ordinul ”Gloria Muncii” liderului fotbalului moldovenesc a fost semnat pe 27 august 2020, de Ziua Independenței Republicii Moldova.  

 

Leonid Oleinicenco este președintele FMF din mai 2019, când a fost ales de Congresul Extraordinar FMF. Într-o perioadă foarte scurtă, el a reușit lucruri deosebite, remarcate în mod special de mass media și de partenerii externi. Transparența, comunicarea și noua direcție de dezvoltare sunt cei 3 piloni pe care s-a construit lucrul Federației în ultimul an și 3 luni.  

 

În mandatul președintelui Oleinicenco, în premieră, a fost elaborată Strategia de dezvoltare a fotbalului din Republica Moldova, pentru perioada 2020-2024. Aceasta reprezintă un plan detaliat în care fiecare obiectiv are propriul termen de realizare, resursa necesară și, desigur, persoana responsabilă. Acest plan a devenit rapid navigatorul din lumea fotbalului moldovenesc, pe care îl urmează întreaga noastră comunitate fotbalistică, uniți toți împreună.

 

Echipa FMF a creat și a promovat, efectuând vizite prin toată țara, cel mai mare proiect social-sportiv din Moldova – ”Fotbal în școli”. Primele 3 etape, fotbal în grădinițe, lecții de fotbal în clasele primare și clasele specializate de fotbal, au fost deja implementate și continuă să se implementeze în instituțiile de învățământ din țară, cu suportul nemijlocit al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Etapa a 4-a, crearea Academiilor de fotbal, este următorul pas și obiectiv major, care urmează să fie realizat de FMF în cel mai scurt timp.

 

Cu sprijinul UEFA am realizat studiul de piață Nielsen, care permite să evaluăm corect valoarea fotbalului moldovenesc și să formăm direcțiile de dezvoltare corecte, pentru a duce fotbalul la nivelul dorit de toți suporterii.  

 

Au fost create departamente în cadrul Federației, responsabile de domenii concrete și de realizarea obiectivelor trasate pentru o anumită perioadă de timp.  

 

Echipa FMF, dirijată de liderul ei, a reușit, în premieră, vânzarea drepturilor TV ale meciurilor Diviziei Naționale de fotbal către o companie media de peste hotare. Banii au fost distribuiți către cluburile participante în elita fotbalului moldovenesc.  

În premieră, FMF a semnat un contract cu un post TV din țară, Vocea Basarabiei, care a transmis toate partidele din Divizia Națională 2019.  

 

În acest sezon am reușit, în premieră, să transmitem meciurile din Divizia Națională, în direct, la 3 posturi TV: Moldova 2, Național 4 și Sport 1 și 2. Practic 90% din meciurile primei divizii valorice a Moldovei sunt transmise live la TV, iar 100% se dau în direct pe câteva site-uri de specialitate și pe pagini sociale.

 

Încă o noutate este și transmisiunea live a meciurilor Diviziei A (a doua divizie valorică). Acest lucru se face pe platforma internațională Mycujoo, care este urmărită în toată lumea.  

 

Cu susținerea necondiționată a echipei UEFA GROW, Federația a organizat mai multe seminare UEFA GROW de instruire a personalului, care activează în fotbal: manageri de cluburi, manageri CDO, comunicatori, etc.

 

A fost creat noul site al FMF, care oferă o gamă de informații mult mai variată, aprofundată și accesibilă în timp real. Pe site-ul FMF aflați acum toate noutățile din fotbalul moldovenesc, din prima sursă.

 

Cu ajutorul echipamentului tehnic de ultimă generație achiziționat de FMF și grație experților angajați de Federație au fost și continuă să fie efectuate lucrări de revigorare și mentenanță a terenurilor cu suprafață natural și sintetică pe stadioanele din toată republica. Lucrările vor continua și în viitor.

La fel, cu susținerea FMF, s-au instalat nocturne pe 2 stadioane din țară.

 

La nivel competițional, FMF a lansat o nouă întrecere internă pentru cluburile de elită: Cupa Federației, atât la masculine, cât și la feminin. Turneul se va desfășura traditional în perioada pauzei de iarnă, iar pentru ca echipele să fie stimulate din punct de vedere al performanței, FMF a instituit un fond de premiere consistent.  

 

În colaborare cu Asociația socca din R.Moldova am organizat campionatul Moldovei la mini-fotbal Amoliga.

 

În scurt timp programăm desfășurarea campionatului republicii printre echipele structurilor de forță – turneu care era programat să demareze în primăvara acestui an… Toate acestea – la inițiativa noului lider al fotbalului nostru, Leonid Oleinicenco.  

 

La nivel de echipe reprezentative, Naționala feminină a obținut o victorie frumoasă în fața Azerbaidjanului, 3-1, în preliminariile Campionatului European 2021. Selecționata de tineret U21, masculin, a învins echipa similară din Țara Galilor, 2-1, în preliminariile Campionatului European 2021, iar Echipa Țării a ”renăscut” în fața propriilor suporteri, având o prestație meritorie în ultimul an de zile, jucând de la egal la egal contra campioanei mondiale, Franța și încheind la egalitate, 1-1 cu puternica formație din Kosovo.  

 

Să nu uităm și de Naționala de futsal, care s-a calificat în faza a doua preliminară pentru Euro 2022, după ce a câștigat categoric grupa din care mai făceau parte Israel (4-1) și Anglia (3-0).        

 

Cu regret, pandemia a împiedicat demararea și realizarea altor planuri importante, care au fost amânate, dar care cu siguranță vor fi realizate. Pentru că avânt un lider ambițios și profesionist, cu o echipă profesionistă, tot ce își propune Federația pentru dezvoltarea și susținerea fotbalului moldovenesc se va realiza.