• Поддержи национальную сборную

Alexandru Golban: „FMF este cea mai puternică structură sportivă din țară”

05 ian 2021 de Dumitru Ciolacu

Alexandru Golban este președintele Asociației de futsal din Republica Moldova.

Fost fotbalist al echipei Naționale, care a evoluat în Divizia Națională la cluburi precum Dacia Chișinău, Speranța Nisporeni sau Milsami Orhei, Alexandru Golban a marcat 23 de goluri în 94 de meciuri disputate în eșalonul superior. 

A jucat apoi în străinătate, la Karpaty Lviv (Ucraina), Eintracht Braunschweig (Germania), Ceahlăul Piatra Neamț (România) sau FC Tobol (Kazahstan). 

În tricoul Naționalei Moldovei, atacantul a bifat 15 meciuri, în care a înscris 4 goluri. 

 

Alexandru Golban este convins că Federația își va realiza obiectivele propuse pentru perioada 2020-2024, va promova cu succes fotbalul în rândul copiilor și va dezvolta infrastructura sportivă. 

 

- Domnul Alexandru, cum a fost anul 2020 pentru fotbalul moldovenesc? 

- Un an foarte complicat. În primul rând, ne-am întâlnit cu o situație fără precedent. Practic, toate condițiile pentru activitatea fotbalistică și organizarea evenimentelor trebuiau să fie puse la punct în colaborare cu autoritățile statului. Multe evenimente au fost amânate, cum ar fi organizarea Campionatului European la fotbal pe plajă (Divizia B), Cupa Intercontinentală la socca sau preliminariile Campionatului European la futsal femin. Din cauza sistării Campionatului Moldovei la futsal, nu a fost stabilită echipa care trebuia să participe în Liga Campionilor. Trebuie să învățăm să trăim în condiții noi, impuse de situația pandemică, deoarece nu știm cât va mai dura. Această situație pune în dificultate organizarea meciurilor oficiale, precum cele ale selecționatei de juniori U-19, care urmează să găzduiască partidele grupei sale preliminare din cadrul Campionatului European. 

 

- În opinia Dv, cum s-a descurcat Federația în an de pandemie? 

- FMF a confirmat încă o dată că este cea mai puternică structură sportivă din țară. Secretarul de stat Ion Gheorghiu a menționat că Federația Moldovenească de Fotbal este un exemplu pentru celelalte și are o echipă puternică, organizată. Într-o oarecare măsură, FMF a ajutat mai multe federații sportive să-și reia activitatea pe timp de pandemie. Au fost luate măsuri fără precedent, iar meciurile Naționalei au fost organizate la cel mai înalt nivel, în condiții dificile. Au fost reluate partidele Diviziei Naționale, deci munca Comitetului de Competiții a fost una uriașă. Au fost asigurate transmisiunile meciurilor online și toți microbiștii au putut urmări meciurile la TV, la calculator sau prin intermediul altor dispozitive. Din păcate, în condițiile acestea, nu a putut să-și reia activitatea futsalul moldovenesc, deoarece, potrivit Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică și Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, activitățile în sală încă prezintă un pericol pentru participanți. 

 

- În ultimul an Federația a implementat cu succes proiectul Fotbal în școli prin toată țara. După semnarea Memorandumului cu MECC, Federația a reușit să semneze contracte cu aproape 200 de școli din Republica Moldova, în care, la clasele primare au fost introduse câte 2 lecții de fotbal pe săptămână. Pe lângă aceasta au fost deschise deja primele 3 clase specializate de fotbal, deși acest lucru era prevăzut abia pentru anul viitor. Cât de mult va influența acest proiect dezvoltarea fotbalului în Moldova? 

- Există lucruri care nu trebuie inventate în fotbal, cum ar fi calea de dezvoltare a unui jucător. Proiectul Fotbal în școli este punctul de pornire - jucătorul face primii pași în fotbal și începe să cunoască mingea de fotbal. Clasele specializate reprezintă treapta a doua în acea cale a jucătorului. Cei mai buni elevi sunt selectați pentru clasele specializate, unde ei studiază mai multe despre fotbal, unde accentul se pune pe pregătirea tehnică. Cei mai buni elevi vor ajunge în academii de fotbal, școlile de fotbal ale cluburilor din Moldova. Acest proiect este vital pentru fotbalul moldovenesc. 

 

- FMF a construit în ultimii 20 de ani circa 500 de terenuri de fotbal de diferite dimensiuni. Doar în acest an, Federația a construit de la zero o Arenă ultramodernă de fotbal pe plajă și mini-fotbal, care poate să găzduiască turnee internaționale de cea mai mare anvergură la diferite probe sportive, plus manifestații de alt gen. Pe lângă aceasta, Federația a ajutat toate cluburile care au solicitat susținere în reamenajarea gazoanelor de toate timpurile pe stadioanele de tip standard deja existente, contribuind cu echipament tehnic de ultima generație și experți în domeniu. Este bine că FMF investește în infrastructura sportivă? 

- Un lucru este cert - avem nevoie de o colaborare continuă cu părțile cointeresate – primarii, cluburile de fotbal ș.a. Dacă FMF va investi unilateral în dezvoltarea infrastructurii, terenurile vor ajunge în stare deplorabilă, la un moment dat. Am fost prezent la deschiderea mai multor terenuri, în diferite localități, unde copiii nu au mai avut astfel de condiții, nu au avut unde să joace fotbal. Mă refer, în primul rând, la copiii din sate, suburbii, unde condițiile lasă de dorit. Despre Arena de fotbal pe plajă pot să spun ferm că nu este doar un proiect sportiv, ci și social. Construcția acestui stadion a dat imbold amenajării parcului „La Izvor”. Acolo vor fi organizate diferite evenimente, atât sportive, cât și social-culturale. Deja sunt solicitări pentru organizarea competițiilor internaționale la lupte pe plajă, rugby, volei pe plajă și, evident, fotbal pe plajă. Stadionul este multifuncțional. În perioada de iarnă este acoperit cu gazon artificial, ceea ce ne permite sa organizăm competiții naționale de minifotbal, dar și Cupa Intercontinentală la minifotbal. Federația nu investește doar în dezvoltarea infrastructurii din Chișinău. Pe parcursul anului, au fost reamenajate gazoanele de pe mai multe stadioane din alte localități. Mă bucură faptul că unul dintre aceste stadioane este cel din Criuleni, orașul meu natal. Să nu uităm de amenajarea stadioanelor care găzduiesc meciurile Diviziei Naționale. În ultimii ani, au fost instalate nocturne la Hîncești, Orhei, Lozova, ceea ce asigură spectacolul fotbalistic, mai ales vara, când ziua este foarte cald, iar partidele pot fi jucate seara. Suporterii pot veni în număr mai mare, după o zi de lucru. 

 

- Lumea fotbalului vorbește despre faptul că președintele FMF, Leonid Oleinicenco a început să implementeze activ mai multe proiecte noi de dezvoltare a fotbalului. Ce i-ați recomanda, pe ce ar trebui să pună accentul mai mult? 

- Aș spune că practic toată echipa Federației a participat la crearea conceptului Strategiei 2020/24, în colaborare cu colegii de la UEFA. Această strategie se axează pe lucruri care trebuie implementate cât mai curând, dar nu va fi un secret dacă voi spune că asupra tuturor proiectelor lucrează specialiști. În acest context, aș vrea să zic că dezvoltarea abilităților manageriale ale profesioniștilor din cadrul FMF, dar și a profesorilor din școli și a altor persoane interesate în dezvoltarea fotbalului nostru va fi înca un pas important spre progres. Lucrătorii Federației participă la cursuri de management, cursuri de limbă engleză etc., organizate în colaborare cu UEFA și Universitatea din Lausanne. Managerii din cadrul FMF obțin certificate de management în fotbal (UEFA CFM) sau diplome (UEFA DFLM). 

 

- Pentru Dv personal, cum a fost anul 2020 și ce așteptați de la anul 2021? 

- Pe lângă faptul că pandemia a limitat unele activități sportive, anul 2020 mi-a adus și o bucurie mare. Am devenit tată a doi gemeni – Maxim și Anastasia. 

În 2021, aș vrea să-mi realizez obiectivele propuse. În ce măsură? Rămâne de văzut. Depinde și de evoluția pandemiei. Vreau să dezvoltăm futsalul în Moldova, mini-fotbalul, fotbalul pe plajă, fotbalul feminin. Aș dori să organizăm la nivel înalt competiții naționale și internaționale. Evident, vreau să obținem rezultate importante la nivel de echipe naționale, ceea ce va aduce un plus la valoarea întregului colectiv al FMF. 

Folosindu-mă de ocazie, vreau să-i felicit cu sărbătorile de iarnă pe toți iubitorii fotbalului moldovenesc și să le urez sănătate, pace în casele lor și realizarea obiectivelor propuse.