• Fii alături de Echipa Țării

Dezvoltarea proiectului „Fotbal în școli - Clase Specializate” în municipiul Chișinău

06 apr 2021 de Ion Buga
GALERIE

Primăria capitalei susține proiectele Federației Moldovenești de Fotbal, în special cele destinate elevilor instituțiilor de învățământ general din republică. În acest sens, primarul general, Ion Ceban, a anunțat despre implementarea programului municipal privind dezvoltarea sportului prin crearea claselor specializate la fotbal în instituțiile de învățământ, ciclul gimnazial. 


Datorită eforturilor comune depuse de FMF, Primăria municipiului Chișinău, Direcția Generală de Învățământ Tineret și Sport, Ministerul Educației Culturii și Cercetării și autoritățile publice locale, vor fi deschise clase specializate de fotbal la Liceul Teoretic „Gaudeamus", Liceul Teoretic „Mihai Viteazul", Liceul Teoretic  „Nicolae Iorga", Liceul Teoretic „George Călinescu", Liceul Teoretic „Nicolae Gogol" și Liceul Teoretic „Liviu Deleanu”


Astfel, au fost identificate soluții pentru îmbunătățirea calității educaționale a copiilor, amenajarea infrastructurii școlare, asigurarea igienei copiilor, alimentării, echipamentului și antrenamentelor gratuit, salarizarea și instruirea antrenorilor. Aceste instituții vor beneficia de noi terenuri de fotbal, reieșind din suprafața disponibilă, dintre care 2 stadioane de mărimi standard și 4 de mini-fotbal (56 x 36 m), iar elevii claselor specializate se vor bucura de cele mai bune facilități pentru procesul educațional și sportiv, care presupune 10 ore de fotbal saptămânal în cadrul disciplinei "Fotbal". 

 

Copiii din școlile participante în Proiect vor putea fi înscriși în clase de fotbal chiar în anul de studii ce urmează, după finalizarea lucrărilor de amenajare a terenurilor cu gazoane artificiale de către FMF, organizarea cursurilor de instruire pentru antrenorii tuturor instituțiilor, asigurarea cu echipament sportiv a elevilor claselor specializate, elaborarea și aprobarea deciziei Consiliului municipal Chișinău privind alimentația elevilor.


Pentru anul 2021 sunt preconizate lucrări de amplasare a terenurilor de fotbal cu gazon artificial în 25 de instituții preuniversitare din municipiul Chișinău.

 

Toate instituțiile de învățământ din Republica Moldova care au întrunit condițiile minime stabilite de FMF și MECC pentru a participa în Proiectul ”Fotbal în Școli” - Clase Specializate au la bază curriculumul la disciplina sportivă de specializare: Fotbal, care a fost aprobat și votat unanim anul trecut de toți membrii Consiliului Național pentru Curriculum din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. 

 

Proiectul ”Fotbal în Școli” - Clase specializate prevede crearea claselor pe baza solicitărilor din partea instituțiilor de învățământ. Din 1 septembrie 2020 fiecare instituție de învățământ participantă la Proiectul ”Fotbal în Școli” - Clase Specializate a primit din partea FMF un set de inventar sportiv (20 mingi, sac pentru mingi, 20 conuri și 40 copete și 15 bavete de joc) pentru organizarea și sporirea calității antrenamentelor, iar fiecare elev din clasa sportivă va primi câte un set de echipament care include: un rucsac, echipament de vară, iarnă și de prezentare. În cadrul proiectului este prevăzut și un curs de instruire pentru antrenorii din instituțiile de învățământ. Clasele specializate de fotbal vor urma un program special cu antrenamente mai intensive, de 2 ori pe zi, cu o alimentare corectă și nutritivă pe parcursul zilei. Clasele vor fi mixte, formate din 25-26 de copii.

 

În prezent, clase specializate de fotbal au fost deschise la Liceul Teoretic ”Ivan Vazov” din orașul Taraclia, Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din comuna Sipoteni, raionul Călărași și Liceul Teoretic ”V.Moșcov” din orașul Ceadîr-Lunga.

Foto: facebook.com/i.ceban.public