• Fii alături de Echipa Țării

Integritatea în fotbal

Comunicat. FMF sancționează 6 jucători și 2 cluburi pentru influențarea ilegală și intenționată a rezultatelor meciurilor!

01 iun 2021 de Sandu Grecu

Unul din obiectivele principale stabilite în Statutul FIFA, UEFA și FMF este promovarea integrității fotbalului. Astfel, la nivel internațional si național a fost adoptată o abordare eficientă a luptei împotriva tuturor formelor de manipulare și a influențării ilegale a meciurilor sau competițiilor de fotbal.

Principiile de bază ale inițiativei de integritate sunt promovarea integrității și protecția meciurilor și competițiilor de fotbal.

Trucarea meciurilor este una dintre cele mai grave amenințări la adresa fotbalului profesionist. Prin urmare, protecția integrității competițiilor este absolut esențială pentru organismele de conducere sportive naționale și internaționale, întrucât trucarea meciurilor este considerată a fi cea mai mare amenințare pentru sport, deoarece afectează însăși esența principiilor loialității, integrității și sportivității.

De aceea, FMF s-a aliniat politicii FIFA si UEFA de toleranță zero față de manipularea competițiilor sportive, iar ultimele decizii vin să confirme acest lucru.

 

În urma examinării minuțioase a mai multor meciuri de fotbal și a unui număr de peste 30 de jucători, vă prezentăm mai jos un extras din deciziile Comitetului de Etică al FMF, pronunțate la sfârșitul lunii mai 2021.

 

Extras din Deciziile Comitetului de Etică al FMF:

Examinând cauza privind manipularea meciurilor din cadrul Campionatului Republicii Moldova la fotbal, ediția 2020/21, de către FC FLOREȘTI și jucătorii Artiom ZELENIUC și Andrei CALAC, conform raportului Departamentului de Integritate FMF din data 26 ianuarie 2021, precum și rapoartele companiilor de furnizare a serviciilor de date sportive, FITS și GoodGame, rapoartele UEFA-BFDS (SPORTRADAR) și a sistemului de monitorizare globala a loteriilor privind pariurile sportive ce vizează detectarea și analiza activităților de pariere suspecte, GLMS,  referitor la următoarele meciuri:

FC Dinamo-Auto – FC  Florești 3:1, disputat la data de 03.07.2020,

FC Florești – FC Petrocub 0:4, disputat la data de 11.07.2020,

FC Florești – CSF Speranța 1:1, disputat la data de 22.07.2020,

FC Sfîntul Gheorghe –  FC Florești 2:0, disputat la data de 27.07.2020,

  FC Florești – FC Sheriff 0:1, disputat la data de 01.08.2020,

în conformitate cu art. 9 lit. f), 10 lit. g) 20, 28, 31, 32, 59, 77, 78 din Codul Disciplinar FMF, art. 2, 5, 6, 7 Codul de Etică al FMF,  art. 1, 2, 4, 16, 19, 21, 22 ale Regulamentului FMF privind Organizarea și Funcționarea Comitetului de Etică,

 

H O T Ă R Ă Ș T E:

1. A recunoaște jucătorul Artiom ZELENIUC vinovat de  încălcarea dispoziției relevante din Codul Disciplinar FMF legată de influențarea ilegală și intenționată a rezultatelor meciurilor (art. 59). A suspenda din activitatea fotbalistică jucătorul Artiom ZELENIUC pentru o perioadă de 1 an.

2. A recunoaște jucătorul Andrei CALAC vinovat de încălcarea dispoziției relevante din Codul Disciplinar FMF legată de influențarea ilegală și intenționată a rezultatelor meciurilor (art. 59). A suspenda din activitatea fotbalistică jucătorul Andrei CALAC pentru o perioadă de 1 an.

3. A solicita FIFA să extindă prezenta decizie pentru a-i da efect la nivel mondial.

4. A recunoaște FC FLOREȘTI vinovat de implicare în manipularea meciurilor, încălcând Codul Disciplinar FMF (art. 59).

5. A sancționa FC FLOREȘTI cu depunctarea a 6 puncte din Campionatului RM la fotbal ediția 2021/22.

 

De asemenea, examinând în ședință cauza privind manipularea meciurilor din cadrul Campionatului Moldovei la fotbal, ediția 2020/21, de către: CSF SPERANȚA Nisporeni și jucătorii Mihail BOLUN, Matvii GUIGANOV, Orest BUDYUK și Oleksandr NASONOV, conform raportului Departamentului de Integritate FMF din data 26 ianuarie 2021, precum și rapoartele companiilor de furnizare a serviciilor de date sportive, FITS și GoodGame, rapoartele UEFA-BFDS (SPORTRADAR) și a sistemului de monitorizare globala a loteriilor privind pariurile sportive ce vizează detectarea și analiza activităților de pariere suspecte, GLMS,  referitor la următoarele meciuri:

CSF Speranța Nisporeni - FC Sfintul Gheorghe 2:2, disputat la data de 25 iunie 2020,

FC Sheriff - CSF Speranța Nisporeni 2:0, disputat la data de 3 iulie 2020,

FC Milsami - CSF Speranța Nisporeni 3:0, disputat la data de 13 iulie 2020,

CSF Speranța Nisporeni - FC Dinamo Auto 1:2, disputat la data de 18 iulie 2020,

FC Floresti - CSF Speranța Nisporeni 1:1, disputat la data de 22 iulie 2020,

în conformitate cu art. 9 lit. f), 10 lit. g) 20, 28, 31, 32, 59, 77, 78 din Codul Disciplinar FMF, art. 2, 5, 6, 7 Codul de Etică al FMF,  art. 1, 2, 4, 16, 19, 21, 22 ale Regulamentului FMF privind Organizarea și Funcționarea Comitetului de Etică,

 

H O T Ă R Ă Ș T E:

1. A recunoaște jucătorul Mihail BOLUN  vinovat de încălcarea dispoziției relevante din Codul Disciplinar FMF legată de influențarea ilegală și intenționată a rezultatelor meciurilor (art. 59). A suspenda din activitatea fotbalistică jucătorul Mihail BOLUN pentru o perioadă de 1 an.

2. A recunoaște jucătorul Matvii GUIGANOV  vinovat de încălcarea dispoziției relevante din Codul Disciplinar FMF legată de influențarea ilegală și intenționată a rezultatelor meciurilor (art. 59). A suspenda din activitatea fotbalistică jucătorul Matvii GUIGANOV pentru o perioadă de 2  ani.

3. A recunoaște jucătorul Orest BUDYUK  vinovat de încălcarea dispoziției relevante din Codul Disciplinar FMF legată de influențarea ilegală și intenționată a rezultatelor meciurilor (art. 59). A suspenda din activitatea fotbalistică jucătorul Orest BUDYUK   pentru o perioadă de 1 an.

4. A recunoaște  jucătorul Oleksandr NASONOV vinovat de încălcarea dispoziției relevante din Codul Disciplinar FMF legată de influențarea ilegală și intenționată a rezultatelor meciurilor (art. 59). A suspenda din activitatea fotbalistică jucătorul Oleksandr NASONOV pentru o perioadă de 1 an.

5. A solicita FIFA să extindă prezenta decizie pentru a-i da efect la nivel mondial.

6. A recunoaște CSF SPERANȚA Nisporeni vinovat de implicare în manipularea meciurilor, încălcând Codul Disciplinar FMF (art. 59). A sancționa CSF SPERANTA Nisporeni cu amendă în sumă de 200 000,00 (două sute mii) lei (MDL).

 

Hotărârile Comitetului de Etica al FMF pot fi atacate la Comitetul de Apel al FMF, în conformitate cu prevederile art. 24 al Regulamentului FMF privind organizarea și funcționarea Comitetului de Etică.