• Fii alături de Echipa Țării

FRUMOASELE NOASTRE DUMINICI. PIȘCEVIK/LUCEAFĂRUL TIRASPOL

04 iul 2021 de Andrei Prodan

În sezonul 1960 RSS Moldovenească era reprezentată în campionatul Uniunii Sovietice de trei formații: Moldova și Vierul (ambele din Chișinău) și Nistrul Bender.

La începutul anului 1961 a fost luată hotărârea de a crea o echipă de maeștri (așa în perioada sovietică era camuflat, de fapt, profesionismul) la Tiraspol. Pentru aceasta din Chișinău în orașul de pe Nistru a fost mutată formația Institutului de cercetări ştiinţifice în domeniul pomiculturii, viticulturii şi vinificaţiei (ICȘPVV), Vierul.

 

Echipa a primit denumirea Pișcevik, deoarece era ”sponsorizată” de Uzina de conserve din localitate. Antrenor a fost numit Ivan Hovjun, fost cunoscut jucător la Dinamo Chișinău cu care a evoluat la sfârșitul anilor ’40 în campionatul URSS, iar în calitate de antrenor a câștigat campionatul RSSM cu Dinamo Chișinău în 1953 și cu echipa ICȘPVV în 1959.

Veteranii fotbalului moldovenesc, de la stânga la dreapta, Sergiu Cornilov, Gheorghe Mocan și Ivan Hovjun, care în a doua jumătate a anilor ’40 au evoluat la Dinamo Chișinău în campionatul URSS. În 1961 și 1962 Hovjun a fost antrenor la Pișcevik Tiraspol.

Pișcevik Tiraspol, alături de Nistrul Bender, a fost repartizată în Clasa B (a doua divizie valorică a campionatului URSS), seria întâi, în care mai evoluau echipe din Lituania, Letonia, Estonia, Belarus, Georgia și Armenia.

În clasamentul final tiraspolenii au ocupat locul 11 (din 16) cu 24 de puncte la activ. Un rezultat destul de bun pentru o debutantă. Din cele 9 victorii două, ambele cu scorul de 2-1, au fost obținute în confruntările cu echipele clasate pe locurile 2 și 3, Șirak (Leninakan, Armenia) și, respectiv, Lokomotiv (Gomel, Bielorusia). Chiar și cu câștigătoarea seriei, Lokomotiv (Tbilisi, Georgia), Pișcevik a jucat pe teren propriu la egalitate, scor 1-1.

 

Culorile echipei în sezonul de debut au fost apărate de Dmitri Babici, Victor Boțan, Vladimir Carpișcenco, Vitali Diacenco, Șalva Fiodorov, Vladimir Mironov, Nail Nigmatullin, Victor Popreaduhin, Veaceslav Savițchi, Valentin Socur, Nicolai Starodubov, Boris Stelmah, Anatoli Tabac, Anatoli Voscoboinic.

 

În sezonul următor Pișcevik a evoluat mult mai modest, ocupând penultimul loc în clasament, 16 din 17, dar a reușit s-o surclaseze pe teren propriu pe ocupanta locului secund Șirak Leninakan cu scorul de 4-1.

 

Tot în 1962 tiraspolenii au debutat și în Cupa URSS. Pe 9 mai ei au învins pe teren propriu cu 2-1 puternica echipă Lokomotiv Tbilisi, formație la care evolua Nodar Ahalkați, viitorul antrenor care a câștigat cu Dinamo Tbilisi Cupa Cupelor în anul 1981. În faza următoare a competiției Pișcevik a suferit înfrângere cu scorul de 0-3 în fața lui Lokomotiv Gomel, câștigătoarea seriei din acel an.

La echipă și-au făcut debutul Victor Abramov, Arutiun Amatuni, Alexandr Burlacenco, Boris Covaliov, Evgheni Dmitropulo, Simeon Elkind, Mihail Medvedev, Nicolai Melnic, Alexandr Proțenco.

 

La începutul anului 1963 echipa a fost rebotezată în Luceafărul. Această schimbare s-a dovedit a fi de bun augur. Tiraspolenii au ocupat locul 8 cu următoarea linie de clasament: 30 meciuri, +11=6–13, golaveraj 36-43, puncte – 28. A fost cel mai bun rezultat obținut de echipele moldovenești, deoarece Nistrul Bender s-a clasat pe locul 13, iar debutanta Stroitel Bălți a ocupat ultima poziție, a 16-a.

 

Pentru prima dată tiraspolenii au trecut două tururi în Cupa URSS. După ce au învins în deplasare pe Metallurg (Rustavi, Georgia) cu 3-2 (după prelungiri) și pe teren propriu pe Dinamo (Kirovabad, Azerbaidjan) cu 2-0, ei au pierdut la Erevan (Armenia) în fața echipei Nairi, cu scorul de 1-5.

 

„11”-le de bază l-au constituit Valentin Socur – Șalva Fiodorov, Veaceslav Savițchi, Vitali Gherodotov, Nail Nigmatullin – Nicolai Melnic, Boris Ponomarenco – Alexandr Proțenco, Ghivi Buidze, Victor Popreaduhin, Evgheni Dmitropulo. Antrenor – Vladimir Suhostavschi.

 

În sezonul următor formațiile din Moldova au fost repartizate în seria a II-a unde evoluau puternicele echipe din Ucraina. În anul 1964 Pișcevik Tiraspol a ocupat locul 13 din 16, iar în ediția din 1965 s-a clasat pe locul 16 în serie și pe locul 42 (ultimul) în turneul de baraj.

 

În acești doi ani la echipă au mai evoluat: Vasili Ivanov, Anatoli Moscul, Ivan Șciokin (viitorul antrenor al lui Dinamo Minsk cu care a devenit dublu campion al Belarusului), Adolf Gulper, Iosif Davidovici, Iuri Lukașciuk, Vadim Piatkovski. Antrenor – Gheorghi Sudacov.

 

În decembrie 1965 Uniunea sindicatelor din RSSM și Comitelul uniunii organizațiilor sportive din RSSM au hotărât să lichideze echipele de maeștri din republică care evoluau în Clasa B (Stroitel Bălți, Nistrul Bender și Luceafărul Tiraspol) din cauza rezultatelor modeste.

PIȘCEVIK Tiraspol, în ediția 1963, cea mai bună din istoria clubului