• Fii alături de Echipa Țării

Proiectul "Fotbal în Școli" - Clase specializate de Fotbal. Selecția elevilor în instituțiile de învățământ municipale

19 aug 2021 de Ion Buga
GALERIE

Datorită eforturilor comune depuse de FMF, Primăria municipiului Chișinău, Direcția Generală de Învățământ Tineret și Sport, Ministerul Educației Culturii și Cercetării și autoritățile publice locale, continuă procesul de implementare a claselor specializate de fotbal la instituțiile de învățământ din Chișinău. 

 

Zilele acestea are loc selecția elevilor în clasele specializate la Liceul Teoretic „Gaudeamus", Liceul Teoretic „Mihai Viteazul", Liceul Teoretic „Nicolae Iorga", Liceul Teoretic „George Călinescu", Liceul Teoretic „Nicolae Gogol", Liceul Teoretic „Liviu Deleanu” și Liceul Teoretic "Grigore Vieru" com. Bacioi. Sub îndrumarea antrenorilor, este organizată testarea aptitudinilor pentru clasele cu profil ,,Fotbal”. La selecție de asemenea participă antrenorul/profesor al clasei specializate de fotbal și un profesor de educație fizică în calitate de asistent. 

 

Printre selecționeri s-au numărat mai multe personalități din fotbalul moldovenesc, Serghei Cebotari, antrenorul echipei Sf.Gheorghe Suruceni, Nicolae Bunea, Alexandru Cheltuială, Stanislav Luca, Vladislav Pasternac.


La fiecare eveniment de selecție, inventarul sportiv este oferit de FMF, care cuprinde: 10 mingi, 20 veste de departajare, 20 conuri, 40 copete și sac pentru mingi. Totodată, este asigurată asistența medicală și sunt respectate toate măsurile COVID-19 impuse de autoritățile locale.

 

Toate instituțiile de învățământ din Republica Moldova care au întrunit condițiile minime stabilite de FMF și MECC pentru a participa în Proiectul ”Fotbal în Școli” - Clase Specializate au la bază curriculumul la disciplina sportivă de specializare: Fotbal, care a fost aprobat și votat unanim anul trecut de toți membrii Consiliului Național pentru Curriculum din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. 

 

Proiectul ”Fotbal în Școli” - Clase specializate prevede crearea claselor pe baza solicitărilor din partea instituțiilor de învățământ. Fiecare instituție de învățământ participantă la Proiectul ”Fotbal în Școli” - Clase Specializate a primit din partea FMF un set de inventar sportiv (20 mingi, sac pentru mingi, 20 conuri și 40 copete și 15 bavete de joc) pentru organizarea și sporirea calității antrenamentelor, iar fiecare elev din clasa sportivă va primi câte un set de echipament care include: un rucsac, echipament de vară, iarnă și de prezentare. În cadrul proiectului este prevăzut și un curs de instruire pentru antrenorii din instituțiile de învățământ. Clasele specializate de fotbal vor urma un program special cu antrenamente mai intensive, de 2 ori pe zi, cu o alimentare corectă și nutritivă pe parcursul zilei. Clasele vor fi mixte, formate din 25-26 de copii.

 

În prezent, clase specializate de fotbal au fost deschise la Liceul Teoretic ”Ivan Vazov” din orașul Taraclia, Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din comuna Sipoteni, raionul Călărași și Liceul Teoretic ”V.Moșcov” din orașul Ceadîr-Lunga.

Foto: Aurelia CIOBANU