• Fii alături de Echipa Țării

Inedit. Cât de mult va iubi copilul fotbalul pâna la vârstă de 10 ani depinde de părinți

25 aug 2021 de Maria Teeşanu

Minerva (Elveția) - Dinamo Plus (Moldova) 

EUFA Champions League Futsal

25 august, ora 20.00

 

La primele 2 meciuri ale turneului din Elveția din cadrul preliminariilor Champions League de Futsal, unde campioana Moldovei, echipa Dinamo-Plus a obținut două victorii, au asistat și câțiva dintre cei mai devotați microbiști moldoveni care sunt stabiliți cu traiul în Elveția. Igor Morari, fost jucător de fotbal din Moldova, împreună cu fiul său David au susținut compatrioții la meciul contra echipei Varna City (Bulgaria), câștigat de ai noștri cu 2-0.

Igor Morari a povestit pentru pagina FMF.md despre devotamentul față de fotbal și despre rolul părinților în implantarea dragostei față de sportul rege la copiii lor. 
 

Igor Morari a învățat abecedarul fotbalului la Școala specializată din sectorul Rîșcani al capitalei, la celebrii antrenori de copii, Anatolii Rîbac și Anatolii Stupa. După o accidentare la genuchi, Igor și-a stopat cariera de jucător profesionist, însă a continuat să iubească fotbalul și să bată mingea cu prietenii.

”Am jucat la mai multe cluburi pe parcursul carierei mele de fotbalist: Stimold Chișinau, Eurocablu, Viișoara Mileștii Mici. La vârsta de 24 de ani am avut o  intervenție chirurgicală la genunchi și am finalizat cariera profesională. Însă am continuat să joc pentru a-mi menține forma și până acum continui să practic sportul rege în Elveția. Aici avem o echipă formată din stranieri, mai mulți sunt din Portugalia. Eu sunt singurul moldovean.”

Pentru un viitor mai bun, Igor împreună cu familia s-a mutat cu traiul în Elveția, în orașul Wohlen.

”Pentru viitorul copiilor am decis să plecăm în Elveția. Niciodată nu m-am gândit că vom pleca de acasă. Eu am vrut să plec ori în Spania, ori în Germania. Dar cu ajutorul unui prieten care m-a ajutat am ajuns în Elvetia. Acum activez la una din cele mai bune companii STEF AG, în calitate de șofer.


Igor Morari a reușit să transmită fiului său dragostea față de fotbal, fapt ce l-a condus pe David în una din echipele din țara cantoanelor, unde crește și se dezvoltă ca jucător.
 

”Fiul meu David face fotbal de la 6 ani și are succese mari cu echipa FC Wohlen U13, iar stadionul pe care se antrenează se află la 250 metri de casa noastă. Decizia de a da copilul la fotbal este a mea, plus la aceasta baiatul iubeste foarte mult acest gen de sport. Nu merge la culcare până nu face câteva jonglerii cu balonul. Eu cred că s-a transmis genetic dragostea față de fotbal. Fotbalul este într-adevar o sursă de energie pozitivă pentru David si o ocupație serioasă. El nu mai are timp pentru a se plimba pe drumuri...”, spune Igor Moraru pentru fmf.md

Fotbalul este sportul care unește și care oferă energie și culturalizare. Igor este un tată exemplar care pune mare accent pe educația sportivă a fiului său. Implicarea activă în viața fotbalistică a lui David a și demonstrat valoarea acestui gen de sport, dragostea și devotamentul față de fotbal. Cu atât mai mult, ambii preferă să petreacă timpul liber la un meci de fotbal.
 

 

”La meciurile echipelor noastre plecăm cu băiatul cu mare plăcere. Sigur că îi place să vină să privească un fotbal de calitate din tribune. Împreună cu David plecăm deseori la meciuri din campionatul elvețian. Aici, să vezi părinții cu copii la un meci de fotbal este ceva normal. La meciurile și la antrenamentele lui David plecăm cu toată familia, are 3 antrenamente și un joc pe săptămână, plus mai are și turnee.”

La meciul echipei Dinamo-Plus, microbistul a venit cu fiul său pentru a susține echipa din Moldova.
 

”La meciul lui Dinamo am ajuns datorită prietenului meu care este și președintele clubului. El m-a invitat, iar eu am acceptat cu mare plăcere și am susținut la maxim echipă. Sunt prieten bun cu Andrei Negara, Ruslan Istrati și Alexei Capsamun. Meciul cu bulgarii m-a impresionat forte tare, baietii au jucat super, am scandat Dinamo, Dinamo!!!”
 

Igor Morari ne-a povestit  despre importanța părinților în educația sportivă copiilor.

”Sunt de părere că depinde de părinți cât de mult va iubi copilul fotbalul pâna la vârstă de 10 ani, 99% depinde de părinți. După 10 ani, 99% depinde de copil. De aceea de fiecare dată când avem ocazia plecăm cu David la meciuri sau când suntem în Moldova mergem cu mare plăcere la fotbal.