• Fii alături de Echipa Țării

Proiectul Fotbal în Școli se extinde și în regiunea de Est a țării

17 aug 2022 de Maria Teeşanu
GALERIE

 

Federația Moldovenească de Fotbal a desfășurat pentru prima dată un seminar de instruire din cadrul proiectului ”Fotbal în școli” pentru profesorii instituțiilor de învățământ din regiunea Est. Cursul a avut loc la Academia de Fotbal Sheriff din Tiraspol cu participarea a circa 50 de de antrenori din 16 instituții de învățământ. Seminarul gratuit oferit de FMF s-a axat pe procesul de implimentare a Proiectului Fotbal în Școli, etapa secundă - disciplina educația fizică prin fotbal.

Cu un cuvânt de salut către profesori a venit managerul proiectului Fotbal în Școli, Diana Bulgaru și membrul comitetului executiv FMF, președintele asociației regionale Transnistrene, Pavel Procudin. Acesta a subliniat importanța seminarului de instruite și a menționat profesionalismul echipei FMF. De asemenea, Pavel Procudin a menționat că proiectul Fotbal în Școli este o necesitate în regiune, care, odată cu implementarea, va duce la dezvoltarea fotbalului în partea de Est a Moldovei.

La începutul cursului de instruire toți participanții au primit tradiționalul echipament (tricou si vestă), carnete, pixuri și material didactic.  

În cadrul orelor teoretice au fost abordate mai multe subiecte precum:
- Proiectul fotbalistic Grassroots
- Fotbal în Școli 
- Aplicația mobilă FIFA – Fotbal în școli 
- Politica de protecție a copilului 
- Coordonarea și dezvoltarea  
- Jocurile mobile. Jocuri în componență redusă

Un interes special a stârnit aplicația electronică pentru gadgeturi - FIFA Football for Schools, care complimentează proiectul FMF în parteneriat cu UEFA Fotbal în Școli.

Lecțiile practice și teoretice au fost predate de instructori și specialiști FMF, manageri regionali de dezvoltare: Vitalie Jurat (regiunea Nord), Vitalie Lungu (regiunea Centru), Serghei Ursul și Iurii Covtun (regiunea Est) și Alexei Gheorghiu (regiunea Sud). 
Mentori: Irina Caraman, Tatiana Varenic

"În regiunea noastră va fi implementat pentru prima dată proiectul Fotbal în Școli bazat pe clasele 1-4. A avut loc un seminar cu participarea profesorilor din școlile din regiune. Doar 10 la sută din toate școlile au fost implicate în seminarul de instruire. Sperăm că la momentul implementării proiectului vom atrage până la 30-40 la sută din școli din întreaga regiune. După cursul de instruire am primit multe recenzii pozitive. Profesorii au rămas intuziasmați, iar pe rețelele de socializare am văzut doar cuvinte bune și doar emoții pozitive. Sperăm că astfel de seminare să fie cu regularitate la noi în regiune", a relatat pentru pagina fmf.md, managerul regiunal Est, Iurii Covtun.

De asemenea profesorii au avut parte de mai multe team building-uri, atât la orele teoretice, cât și la cele practice. De menționat că la antrenamentul practic a fost invitat antrenorul regional Est - Serghei Truhanov, care a monitorizat împreună cu experții FMF antrenamentul participanților.

Buna desfășurare a evenimentului a fost asigurată de Diana Bulgaru (manager de proiect) și Cristina Braga (manager grassroots FMF).

La final, profesorii au primit certificate de participare, precum și inventar pentru desfășurarea procesului de antrenament: mingi, veste departajare, jaloane și scară.

FMF organizează timp de 4 zile (15-18 august), cursurile gratuite de instruire pentru cadrele didactice de la instituțiile de învățământ implicate în proiectul ”Fotbal în Școli”, pentru anul academic 2022-2023.

”Fotbal în școli” este un proiect social de promovare a sportului numărul 1 printre copiii din Republica Moldova. Inițiat de FMF în colaborare cu Ministerului Educației și Cercetării, proiectul este implementat cu succes în peste 280 de instituții de învățământ din țară. Orele de fotbal în cadrul lecțiilor de educație fizică sunt desfășurate de profesori instruiți la cursurile organizate de Federația Moldovenească de Fotbal.

Prin Strategia de dezvoltare 2020-24, FMF și-a trasat 4 obiective majore cu scopul popularizării fotbalului și pentru dezvoltarea fotbalului de copii și juniori: implementarea jocului în grădinițe, lecțiile de fotbal în școli, crearea claselor specializate de fotbal și a Academiilor de fotbal.